Tel.: +385 (0)47 - 641 166
Fax: +385 (0)47 - 600 101
Mob: +385 (0)91 - 641 6333

Marko obrt za dimljenje ribe

Poslovna ideja nastala je u tom momentu kada smo ja i moj partner tražili neko područje gdje bi u Hrvatskoj mogli zajedno raditi. Pošto smo različite struke, ja sam ing. građevine, a moj životni suputnik je socijal-pedagog  i po nacionalnosti Nijemac, a ja sam se željela vratiti u Hrvatsku da tu živim i radim. Jedino područje gdje smo imali nekih zajedničkih znanja bilo je dimljenje pastrve, a u Hrvatskoj nije bilo takove proizvodnje.

Mi smo počeli sa radom 28.03.2002. i do sada smo izišli sa više proizvoda na tržište. Djelatnost sa kojom se mi bavimo je prerada ribe dimljenjem.

Obrt momentalno ima zaposlenih 5 žena i to u proizvodnji od kojih su 3 na određeno.
Management činimo ja kao vlasnik obrta i moj suprug koji mi uvelike pomaže, a obadvoje imamo od prije iskustva  na rukovodećim mjestima.

Svi naši proizvodi su bez aditiva i konzervansa, a konzerviramo sa soli i dimom tj. sa dva najstarija načina konzerviranja. Za  sada se kod nas prerađuje pastrva, jegulja, skuša, šarun,  orada, brancin, losos, tuna, sabljarka, dagnje, kozice, bakalar i hobotnica.

Sam proces proizvodnje izgleda ovako:

Svježa riba ili duboko zaleđena (jegulja) najprije se očisti, a zatim stavlja u mokri pac (mješavina morske soli, prirodnih začina i vode) i tako stoji min. 24 h. Nakon toga slaže se u posebni ormar za dimljenje gdje se najprije termički obradi, a zatim se na vruće meso pušta vrući dim i to od bukve. Kada je proces dimljena gotov čeka se da se riba prirodno ohladi  i onda se pakira u vakuum pakovanja, ako ide kupcu kao cijela riba ili se filetira pa se vakumiranu fileti. Kod filetiranja se kod pastrve reže donji dio trbuha i to se kasnije usitnjava, emulgira i dobije se pašteta od dimljene pastrve.

Poseban proces je prerada ikre od pastrve u kavijar i marinirani proizvodi.

Naša proizvodnja nalazi se u Duga Resi u centru grada, i za tu lokaciju imamo sve zakonom predviđene suglasnosti i odobrenja, naime ovaj obrtnički objekat je uredno registriran kod Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, uprave za veterinarstvo

Recepti

Dimljena jegulja

Dimljenu jegulju najprije prepolovimo. Sa polovica odstranimo kožu i kost (filetiramo), jednu polovicu narežemo na jednake male komade...

 više...