Fax: +385 (0)47 - 600 101
Mob: +385 (0)91 - 641 6333
Recepti
Dimljena jegulja
Sastojci:
1-2 dimljena jegulja, cca. 500 - 800g
1 glavica zelene salate
1 svežanj radića
1 limun
½ svežnja peršina
2 jaja
mlijeko, sol
20g putra1
svežanj kopra
Remouladen sos iz tube (ili rađeni)
2 paradajza
1 mala staklenka malih kukuruznih klasova
1 tvrdo kuhano jaje
1 limun
crni kruh, bijeli kruh, putar
Dimljenu jegulju najprije prepolovimo. Sa polovica odstranimo kožu i kost (filetiramo), jednu polovicu narežemo na jednake male komade.
Na pladanj posložimo oprane i osušene listove salate do njih posložimo listove radića na to se onda poslažu komadići jegulje i garniraju sa narezanim limununom i grančicama peršina.
Izmješamo jaja sa mlijekom i soli i stavimo peći na vrući putar uz stalno mješanje.
Kad je gotovo istresemo smjesu preko šajbe crnog kruha koju smo prije toga premazali sa putrom, a preko toga složimo u križ filete jegulje i posipamo sa koprom.
Šajbu bijelog kruha premažemo sa putrom, na jednu stranu stavimo jedan filet jegulje koji pošpricamo sa remouladom, a do toga složimo u šajbe narezani
paradajz i male kukuruzne klasove.
Opet premažemo sa putrom šajbu crnog kruha i na njega posložimo listove radića, na koji položimo dva fileta jegulje, a po sredini posipamo na kockice narezano jaje. Ispred toga položimo jednu šajbu tvrdo kuhanogjaja sa peršinom.
Još jednu šajbu bijelog kruha premažemo sa putrom, na koji položimo dva fileta jegulje, a na njih stavimo spiralu od limuna sa peršinom.
Remouladen sos – tartar sa malo kavijara, malo senfa i tvrdo kuhani žutanjak.
Dimljena pastrva
Fileti dimljene pastrve sa pjenom od narandže
Za 4 porcije potrebno:
1 cijela narandža
1 žlica majoneze
3 žličice srednje ljutog senfa
½ glavice luka
100g vrhnje za šlag
sol, šećer
4 fileta dimjljene pastrve
limun
peršin
Oprati narandžu, naribati u dužim potezima njezinu koru i iscjediti sok.
Pomješati zajedno majonezu, senf i 2 žlice soka od narandže.
Luk očistiti, naribati i umješati u smjesu. Zatim napraviti čvrsti šlag i
lagano dodati smjesi. Začiniti sa soli i šećerom.
Filete dimljene pastrve složiti na pladanj, po sredini preliti sa pjenom
od narandže i posipati sa naribanom narandžinom korom.
Garnirati sa komadićima limuna i peršinom.
Dimljene pastrve na salati (preporučljivo za dijabetičare)
za 4 osobe potrebno:
4 fileta od dimljene pastrve
100g paradajza (svježeg)
50g zelene salate (ili radića, matovilca)
50g jogurta ( 1,5% masnoće)
1-2 male žlice hrena
sok od limuna
Salatu očistiti i oprati, a zatim složiti na pladanj.
Paradajz oprati i narezati na tanke kolutove i složiti na list (listove) salate.
Filete posložiti po salati i malo pošpricati sa sokom od svježeg limuna.
Jogurt pomješati sa hrenom i preliti po sredini fileta.
Servirati sa tamnim kruhom po mogućnosti sa cijelim žitaricama.
Ako nije za dijabetičare umjesto jogurta sa hrenom upotrijebi se hren u vrhnju, a
umjesto tamnog kruha može se poslužiti bijeli.
Tost – Kavijar od pastrve
Potrebno za 4 porcije: 1 tvrdo kuhano jaje
4 tosta
20g putra
1 žlica hrena
2 fileta od dimljene pastrve
80g kavijara od pastrve
4 lista salate
4 šnite limuna
kopar
Jaje se nareže na kriške. Tost se ispeče i premaže putrom, a zatim prereže dijagonalno i 4 polovice se još premažu sa hrenom. Fileti se prepolove i poslože na tost sa hrenom, a kavijar se raspodjeli po ostala 4 tosta. Posluži se na 4 tanjura na koje se prvo stavi list salate, zatim jedan
tost sa kavijarom pastrve i jedan sa dimljenom pastrvom. Garniramo sa šajbama limuna i grančicama kopra.
Zimska salata sa pastrvama
Za 2 porcije potrebno:
200g zimske salate ( ili neke druge zelene salate)
250g zelenih krastavaca
2 fileta dimljene pastrve
1 jogurt
1 žlica hrena
1,5 male žlice soka od limuna
1 svežanj kopra
4 tosta (može i tamnog)
Salatu očistiti, oprati i sitno narezati. Krastavce oguliti i narezati na tanke šajbe.
Posložiti na dva tanjura salatu i krastavce. Pastrve narezati na komadiće i posložiti do toga na tanjuru. Izmješati jogurt sa hrenom i isjeckanim koprom i preliti preko salate.
Servirati sa poprženim tostom.
Šparoge s dimljenom pastrvom
Sastojci za 2 osobe:
50 dag šparoga
½ žličice soli
malo šećera
2 filta od dimljene pastrve (ili 1 dimljena pastrva)
2 tvrdo kuhana jaja
1 rajčica
nekoliko grančica kopra
1 kiseli krastavčić
1 mala glavica luka
3 žlice ulja
1 žlica vinskog ocata
1 žličica blagog senfa
po ¼ žličice soli, šećera i bijelog papra
1 žlica nasjeckanoga peršinavog lista
Po osobi otprilike 1470 džula /350 kalorija
Šparoge ogulite, odrežite im tvrdi korijen pa ih svežite u 2 svežnja. Pristavite 1 litru vode sa šećerom i solju. Kad provre, polegnite šparoge i kuhajte otprilike 30 minuta. Neka se dobro ocijede i ohlade. Razvežite svežanj i stavite ih na 2 tanjura. Na svaki tanjur stavite po 1 filet pastrve. Oljuštite jaja pa jedno narežite na ploške, a drugo nasjeckajte. Rajčicu operite, obrišite i narežite na ploške. Na svaki tanjur stavite ploške jaja i rajčice kao ukras. Kopar operite, obrišite pa stavite na ploške rajčice. Sitno nasjckajte kisele krastavce i luk, dobro pomiješajite ulje, ocat, sef, sol, šećer, papar i nasjeckani peršin pa umiješajte nasjeckano jaje, krastavce i luk.
Tim umakom prelijte jelo.