Tel.: +385 (0)47 - 641 166
Fax: +385 (0)47 - 600 101
Mob: +385 (0)91 - 641 6333

Recepti

Dimljena jegulja

Sastojci:

  1-2 dimljena jegulja, cca. 500 - 800g
  1 glavica zelene salate
  1 svežanj radića
  1 limun
  ½  svežnja peršina
  2 jaja
  mlijeko, sol
  20g putra1
  svežanj kopra
  Remouladen sos iz tube (ili rađeni)
  2 paradajza
  1 mala staklenka malih kukuruznih klasova
1 tvrdo kuhano jaje
1 limun
crni kruh, bijeli kruh, putar

Dimljenu jegulju najprije prepolovimo. Sa polovica odstranimo kožu i kost (filetiramo), jednu polovicu narežemo na jednake  male komade.
Na pladanj posložimo oprane i osušene listove salate do njih posložimo listove radića na to se onda poslažu komadići jegulje i garniraju sa narezanim limununom i grančicama peršina.
Izmješamo jaja sa mlijekom i soli i stavimo peći na vrući putar uz stalno mješanje.
Kad je gotovo istresemo smjesu preko šajbe crnog kruha koju smo prije toga premazali sa putrom, a preko toga složimo u križ filete jegulje i posipamo sa koprom.
Šajbu bijelog kruha premažemo sa putrom, na jednu stranu stavimo jedan filet jegulje koji pošpricamo sa remouladom, a do toga složimo u šajbe narezani
paradajz i male kukuruzne klasove.
Opet premažemo sa putrom šajbu crnog kruha i na njega posložimo listove radića, na koji položimo dva fileta jegulje, a po sredini posipamo na kockice narezano jaje. Ispred toga položimo jednu šajbu tvrdo kuhanogjaja sa peršinom.
Još jednu šajbu bijelog kruha premažemo sa putrom, na koji položimo dva fileta jegulje, a na njih stavimo spiralu od limuna sa peršinom.

Remouladen sos – tartar sa malo kavijara, malo senfa i tvrdo kuhani žutanjak.  

Dimljena pastrva

Fileti dimljene pastrve sa pjenom od narandže

Za 4 porcije potrebno:

  1 cijela narandža
  1 žlica majoneze
  3 žličice srednje ljutog senfa
  ½  glavice luka
  100g vrhnje za šlag
  sol, šećer
  4 fileta dimjljene pastrve
  limun
  peršin

Oprati narandžu, naribati u dužim potezima njezinu koru i iscjediti sok.
Pomješati zajedno majonezu, senf i 2 žlice soka od narandže.
Luk očistiti, naribati i umješati u smjesu. Zatim napraviti čvrsti šlag i
lagano dodati smjesi. Začiniti sa soli i šećerom.
Filete dimljene pastrve složiti na pladanj, po sredini preliti sa pjenom
od narandže i posipati sa naribanom narandžinom korom.
Garnirati sa komadićima limuna i peršinom.

Dimljene pastrve na salati (preporučljivo za dijabetičare)

za 4 osobe potrebno:

  4 fileta od dimljene pastrve
  100g paradajza (svježeg)
  50g zelene salate (ili radića, matovilca)
  50g jogurta ( 1,5% masnoće)
  1-2 male žlice hrena
  sok od limuna

 

 

 

 
Salatu očistiti i oprati, a zatim složiti na pladanj.
Paradajz oprati i narezati na tanke kolutove i složiti na list (listove) salate.
Filete posložiti po salati i malo pošpricati sa sokom od svježeg limuna.
Jogurt pomješati sa hrenom i preliti po sredini fileta.
Servirati sa tamnim kruhom po mogućnosti sa cijelim žitaricama.
Ako nije za dijabetičare umjesto jogurta sa hrenom upotrijebi se hren u vrhnju, a
umjesto tamnog kruha može se poslužiti bijeli.

Tost – Kavijar od pastrve

Potrebno za 4 porcije: 1 tvrdo kuhano jaje

  4 tosta
  20g  putra
  1 žlica hrena
  2 fileta od dimljene pastrve
  80g kavijara od pastrve
  4 lista salate
  4 šnite limuna
  kopar

 

Jaje se nareže na kriške. Tost se ispeče i premaže putrom, a zatim prereže dijagonalno i 4 polovice se još premažu sa hrenom. Fileti se prepolove i poslože na tost sa hrenom, a kavijar se raspodjeli po ostala 4 tosta. Posluži se na 4 tanjura na koje se prvo stavi list salate, zatim jedan
tost sa kavijarom pastrve i jedan sa dimljenom pastrvom. Garniramo sa šajbama limuna i grančicama kopra.

Zimska salata sa pastrvama

Za 2 porcije potrebno:

  200g zimske salate ( ili neke druge zelene salate)
  250g zelenih krastavaca
  2 fileta dimljene pastrve
  1 jogurt
  1 žlica hrena
  1,5 male žlice soka od limuna
  1 svežanj kopra
  4 tosta (može i tamnog)

Salatu očistiti, oprati i sitno narezati. Krastavce oguliti i narezati na tanke šajbe.
Posložiti na dva tanjura salatu i krastavce. Pastrve narezati na komadiće i posložiti do toga na tanjuru. Izmješati jogurt sa hrenom i isjeckanim koprom i preliti preko salate.
Servirati sa poprženim tostom.

Šparoge s dimljenom pastrvom

Sastojci za  2 osobe:

50 dag šparoga
½ žličice soli
malo šećera
2 filta od dimljene pastrve (ili 1 dimljena pastrva)
2 tvrdo kuhana jaja
1 rajčica
nekoliko grančica kopra
1 kiseli krastavčić
1 mala glavica luka
3 žlice ulja
1 žlica vinskog ocata
1 žličica blagog senfa
po ¼ žličice soli, šećera i bijelog papra
1 žlica nasjeckanoga peršinavog lista

Po osobi otprilike 1470 džula /350 kalorija

Šparoge ogulite, odrežite im tvrdi korijen pa ih svežite u 2 svežnja. Pristavite 1 litru vode sa šećerom i solju. Kad provre, polegnite šparoge i kuhajte otprilike 30 minuta. Neka se dobro ocijede i ohlade. Razvežite svežanj i stavite ih na 2 tanjura. Na svaki tanjur stavite po 1 filet pastrve. Oljuštite jaja pa jedno narežite na ploške, a drugo nasjeckajte. Rajčicu operite, obrišite i narežite na ploške. Na svaki tanjur stavite ploške jaja i rajčice kao  ukras. Kopar operite, obrišite pa stavite na ploške rajčice. Sitno nasjckajte  kisele krastavce i luk, dobro pomiješajite ulje, ocat, sef, sol, šećer, papar i nasjeckani peršin pa umiješajte nasjeckano jaje, krastavce i luk.
Tim umakom prelijte jelo.


DOBAR  TEK !